Commerciele Club Ooststellingwerf
Commerciele Club Ooststellingwerf
 

‘Laten we het cadeau met z’n allen uitpakken’

Oosterwolde – Het Biosintrum, het kloppend hart van de biobased economy in de gemeente, staat. Het is nu tijd om het cadeau uit te pakken. Laten we dat met z’n allen doen en er veel gebruik van gaan maken. Zo luidde de oproep van Wybe Iedema, de voorzitter van de Commerciële Club van Ooststellingwerf (CCO).

CCO nieuwsjaarsreceptie 2019

Dat deed hij tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst in De Lindehoeve in Appelscha. In zijn speech vertelde hij onder meer dat de CCO op koers vaart. Het motto voor 2019 is dan ook niet voor niets; samen koers houden. Iedema: ‘Dit motto lag ons vorig jaar goed. Het past bij ons. Door met z’n allen ergens voor te gaan, bereiken we veel.’ Hij blikte kort terug op 2018: ‘Het was een fantastisch jaar, waarin we samen veel voor elkaar kregen. De samenwerking met de gemeente is uitmuntend. De start van de verbreding van de N381 is voor iedereen zeer aantrekkelijk en met de bouw van het Biosintrum lopen wij als ondernemende en groene gemeente voorop als het gaat om innovatie en natuurlijk bouwen.’ Het gebouw bestaat voor tachtig procent uit natuurlijke materialen en het kan als Biobased centrum gaan gelden voor de wijde omgeving.

‘Ik roep jullie op om er intensief gebruik van te gaan maken. Het gebouw staat er wel, maar nu moet het gebeuren. Het moet het bruisend centrum worden. Het gebouw staat model voor de verdere ontwikkelingen in de circulaire economie. Het sluit aan bij de visie van de CCO. Nu het moment om het Biosintrum te laten leven en op de kaart te zetten’, vertelde Iedema tegenover zo’n 70 aanwezigen, waaronder burgemeester Oosterman en alle wethouders van de gemeente.

De burgemeester haakte hierop in: ‘Ik sta helemaal achter de uitspraken van Wybe Iedema betreffende het Biosintrum. We hebben in het afgelopen jaar veel bereikt. De samenwerking is goed en dat moeten we in stand houden en versterken. Het Biosintrum biedt een kans voor de hele gemeente. Het is een mogelijkheid om hoogopgeleide, jonge mensen naar de gemeente te trekken en hier te houden.’ De vergrijzing slaat toe en jongeren verhuizen veelal naar buiten de gemeente. ‘Onlangs kwam het nieuws naar buiten dat Ooststellingwerf een groei door heeft gemaakt wat betreft het inwoneraantal. Dat is goed nieuws, want dat was de afgelopen jaren wel anders. Ik hoop dat dit een trendbreuk is. De komst van het snelle glasvezelnetwerk en de verlenging van de verbreding van de N381 maken het compleet.’ De gemeente wordt steeds aantrekkelijker voor jonge gezinnen.

Oosterman gelooft in samenwerking in alle lagen van de bevolking. ‘Het onbehagen onder de bevolking neemt toe.’ De burgemeester doelt met deze uitspraak op de protesten van de zogenoemde gele hesjes in Frankrijk. ‘We moeten oppassen dat het in deze regio kalm blijft. Ga met ontevreden mensen in gesprek. Zorg dat deze kloof verkleind wordt.’ Hij benoemt het als één van de vier grote uitdaging van dit moment. Oosterman en Iedema toosten op een goede samenwerking en een gezond en succesvol 2019.

Tekst en foto Henk Vondeling